Stress & Utmattning
Nedan kan du läsa om vad stress och utmattning är och hur du enklare hanterar det i din vardag
Vad är utmattning?
Utmattning är din kropp som signalerar att det är dags att vila. Kroppen berättar för dig att det räcker nu, att resurserna är slut och att systemet inte längre kan köras på samma sätt. Utmattning är ett tillstånd som uppstår när vi varit under långvarig stress. Den kortvariga stressen är något som är till hjälp för oss, det kan rädda oss ur en krävande tillfällig situation eller skapa bättre förutsättningar för oss. Kortvarig stress jobbar för oss, hjälper oss och är någonting bra.
Långvarig stress är när vi gått med en konstant stressreaktion under en längre tid. Orsaker till långvarig stress kan vara traumatiska minnen, dysfunktionell barndom, mobbing i skolan, medberoende, dålig självkänsla eller en ohållbar livssituation. Det vi upplever som utlösande faktorer kan vara en tuff arbetssituation, krävande omgivning eller saker som påminner om ett underliggande trauma.
När vi varit utsatta för stress länge kan våra organ såsom hjärna, hjärta och tarm hamna i obalans. Många blir även deprimerade i samband med utmattning som en effekt av att kroppen vill försvara sig.
Det är ett sätt för kroppen att få oss att stanna upp vilket vi sannolikt inte hade gjort om vi varit glada och känt lust.
Under stress producerar våra binjurar stora mängder kortisol som bland annat har till uppgift att göra oss pigga och alerta samt att hämma inflammation. När vi producerar mycket kortisol under lång tid så mår inte hjärnan bra, vårt oroscentrum i hjärnan blir överaktivt och binjurarna blir trötta. När våra binjurar blivit uttröttade ger de för lite kortisol vilket i sin tur gör oss trötta och vi drar på oss inflammationer i tarm och i muskler. Inflammationer i tarmen gör att vi inte kan ta upp den näring vi behöver och inflammation i musklerna gör att vi blir spända och får värk.
Så för att läka behöver hjärnan återhämta sig från allt kortisol den utsatts för, det tar lite tid men brukar så småningom gå bra. Även tarmen behöver läka och det finns studier som visar på att en anti-inflammatorisk kost hjälper. Vi behöver alltså vila, lära oss metoder för hur vi kan slappna av och hitta sinnesro samt hitta ett nytt sätt att leva på för att inte fortsätta i samma mönster som orsakar oss stress.
Viktigast av allt är att vi förstår varför vi pressade oss själva att vara i stress under så lång tid, så att vi inte upprepar samma beteende igen. Vi behöver hitta orsaken bakom orsaken till vår sjukdom. Den utlösande faktorn kan vara arbetet men det är sällan den verkliga orsaken.
Om du tror att det är ditt arbete som är orsaken, ställ dig då frågan: ”Varför valde jag att kämpa så länge att jag själv blev sjuk?”
Vad är stress?
Stress är det vi kallar ”kamp- och flyktsystemet”, det aktiveras för att hjälpa oss att klara av situationer som är utöver det vanliga. Förr så behövdes det t.ex. om vi behövde slåss mot en fiende, ett vilt djur eller springa ifrån en omedelbar fara. I dagens samhälle är stress mer förknippat med att ha för mycket att göra. Om kroppen känner att du behöver klara av mer än du egentligen kan och orkar så aktiverar den ”kamp- och flyktsystemet” för att hjälpa dig klara av den krävande situationen. Vi kan även få stresspåslag om vi ska genomföra en presentation, utföra ett prov, hoppa fallskärm eller bara är sena till ett viktigt möte.
Stressrespons kallar vi det när hjärnan signalerar till kroppen att höja sin normala kapacitet. Då ökar andhämtningen för att ge blodet mer syre som skickas till musklerna som i sin tur förbereds för hårdare arbete. Hjärtat behöver också arbeta hårdare för att kunna pumpa runt blodet fortare så att varje cell kan förses med extra syre och extra energi som frigörs i kroppen. För att detta ska kunna ske behöver kroppen prioritera ner andra funktioner så som matsmältning, sömn och vår förmåga till reproduktion.
Detta är ju inget vi behöver syssla med just när vi ska springa ifrån ett lejon.
Av kortsiktig stress får vi en ökad skärpa men det sätter ned vår förmåga att ta rationella beslut.
Stress är i grunden en bra funktion för oss som kan hjälpa oss igenom situationer då vi behöver lite extra kraft. Det är först när vi får för lite återhämtning och stressen blir långvarig som det tär på oss. Kroppen är inte skapt för att vara i kamp- och flyktsystemet en längre period utan bara korta stunder med vila och återhämtning däremellan.
Hur kan jag hantera stress?
Att hantera stress består av många olika delar. Du behöver lära dig att förstå vad som stressar dig. Det är nämligen väldigt individuellt. En del blir stressade när de ska passa en tid, en del blir stressade när de ska tala inför en grupp och en del blir stressade av att ha för mycket att göra medan det inte är anledning till stress för andra. Du behöver alltså förstå och lära känna din stress.
När du förstått och lärt dig känna igen din stressrespons gäller det att du börjar fundera över hur du kan välja att göra annorlunda i situationer där du riskerar att gå in i stress. Kanske behöver du inte svara på alla mejl direkt utan kan välja att avsätta tid till det när det passar dig. Kanske behöver du säga nej oftare. Att begränsa tiden med mobilen, som faktiskt är väldigt krävande för hjärnan och tär på vår kapacitet kan vara ett sätt. Du behöver inte vara nåbar hela tiden och att sätta gränser och värna om din tid är att ta hand om dig.
För att finna ditt inre lugn och öka din inre medvetenhet kan du ta hjälp av andningsövningar, meditationer och andra mindfulnesstekniker. Då blir du mer observant på vad som händer i dig och kan lättare upptäcka, möta och avvärja en stressfull situation på ett för dig bra sätt.
För att hantera stress på ett bra sätt behöver du ha en god självkänsla och en god självmedkänsla. När du älskar dig själv och tar hand om dig och ser ditt eget värde och din betydelse, först då kan du sätta sunda gränser och prioritera ditt eget mående över andras förväntningar. Om din omgivning inte tycker det är bra att du sätter gränser och prioriterar ditt välmående så kanske du borde se över ditt umgänge.
För att orka med stress i din vardag behöver du ha balans i livet mellan görande och varande, mellan arbete och vila. Du behöver ge plats för återhämtningen i ditt liv. Precis som att du behöver ladda batteriet i din mobil eller dator så behöver du också ladda din energi, ditt batteri.